čtvrtek 13. září 2012

The Walking Dead: Episode 1 - A New Day [PC]

Komiksová předloha The Walking Dead je poslední dobou v kurzu a to především díky seriálové adaptaci, která momentálně běží na televizních obrazovkách. O její oblibenosti není sporu, a tak není překvapením, že se značka objevila i na konzolích a stolních počítačích. Nicméně, zombie tématika si o to vyloženě žádá. Dost hráčů, včetně mě, by čekalo spíše střílečku, ale málokdo by asi tipoval, že půjde o point and click adventuru. Kaliforsnké studio Telltale Games má za sebou už pěknou řádku více či méně povedených her tohoto žánru. Hráčům budou známé především jména jako Bone, Sam & Max, nebo jeden z posledních vydaných titulů ze světa Jurského Parku. Telltale vypouští většinu svých adventur epizodicky a Walking Dead není vyjímkou.


První epizoda se jmenuje A New Day a jedná se o jednu pětinu chronologicky poskládaných částí, které v průběhu několika měsíců odvypráví příběh Lee Everetta, muže, jehož role se chopíte. Lee byl učitelem historie, ale momentálně čelí obvinění z vraždy státního senátora, který mu zničil manželství. Při převozu do vězení se policejní auto dostává do srážky s jedním z "chodců", jak všichni chodícím mrtvolám přezdívají, a Lee uniká. Při útěku před zombiemi naráží na opuštěnou holčičku Clementine, pro niž se brzo stane jako vlastním tátou, a společně spolu s dalšími přeživšími se snaží z této šlamastyky dostat.


The Walking Dead není adventura jako taková. Dala by se například přirovnat ke staršímu kousku Fahrenheit z dílny Quantic Dream, jenž mají napřiklad na svědomí taky exkluzivní Heavy Rain pro PS3. Rozhodně nečekejte sofistikované řešení úkolů, hádanky, nebo kombinování nejrůznějších předmětů. Hra vás více méně táhne za ručičku a nechává vaše mozkové závity chladné. Spíše než o hru jako takovou, se jedná o filmovou podívanou, do které často vstupujete a svým počínáním její průběh ovlivňujete.

Konverzace s výběrem odpovědí a ukazatelem časového limitu.

Děj je prošpikován nespočetem konverzací, do nichž lze zasáhnout až čtyřmi možnostmi výběru odpovědi. Na odezvu pak máte vždy jen několik málo sekund. Čím je situace svízelnější, tím je času na reakci méně. Postavy si vaše odpovědi pamatují a náležitě s ní potom dokáží naložit. Jestliže se například k někomu obrátíte zády, dotyčný ve vás může ztratit důvěru, a v konečném důsledku se vám takové rozhodnutí nemusí vyplatit. Hra vás často staví do stresujících momentů, kde není čas na dlouhé přemýšlení a je třeba se rychle jednat. Přesně v takových chvílích dokážete výrazně změnit další vývoj příběhu. Představte si případ, kdy po dvou lidech z vaší skupiny jdou zombie. Je jen na vás, koho z nich se vydáte zachránit a koho necháte na pospas. Vy určíte, kdo se objeví v další epizodě a kdo ne. Jak moc se však vaše volby promítnou do zakončení série, lze teď jen těžko říct.


Skalní fanoušky určitě potěší výborná komiksová stylizace. Občas by si sice grafika zasloužila detalnější textury, ale jejich absence je pravděpodobně následek optimalizace pro verzi na mobilní systém iOS, která je na chlup stejná jako ta PC. Výborné dialogy jsou stejně tak dobře namluveny a pochmůrná hudba v pozadí skvěle dotváří atmosféru. Škoda jen, že okolnosti nedovolují mnohem propracovanější mimiku a animace postav, jež by tak vypadaly mnohem uvěřitělněji.


Přestože jsem to nečekal, herní Walking Dead mě mile překvapil. Kombinace skvělých dialogů, hudby a dění okolo vytváří skvělý filmový zážitek. Epizodu můžete pořidit po stokoruně, anebo počkat na krabicovou verzi, která by měla vycházet spolu s poslední dílem série. Tu první lze dohrát za zhruba dvě a půl hodiny, což vzhledem k ceně není špatné číslo. Před několika dny vyšla již třetí část a čtvrtá by se měla objevit někdy na konci řijna. Prozatím má hra slušně našlápnuto, uvidíme jak se dál bude odvíjet.

Hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat